Eesti füüsikaolümpiaad

Jooksev info, ülesannete arhiiv, õppematerjalid

Lahtine võistlus

| Comments

Tänavune füüsika lahtine võistlus toimus 26. novembril 2016 korraga seitsmes Eesti linnas. Nooremas rühmas (8.-10. kl) osales lahtisel võistlusel 168 õpilast ning vanemas rühmas (11.-12. kl) osales 68 õpilast. Nooremas rühmas oli parim Hannes Kuslap (Hugo Treffneri Gümnaasium, 10. kl, õp Siim Oks), talle järgnesid Toomas Tennisberg (Hugo Treffneri Gümnaasium, 10. kl, õp Madis Reemann ) ja Leonid Zinatullin (Elva Gümnaasium, 9. kl, õp Geil Siim). Vanemas rühmas võitis Paul Kerner (Tallinna Tõnismäe Reaalkool, 12. kl, õp Tamara Jevsejeva), talle järgnesid Kaarel Hänni (Tallinna Reaalkool, 12. kl, õp Toomas Reimann) ja Kaarel Kivisalu (Tallinna Reaalkool, 9. kl, õp Mart Kuurme). Olgu lisatud, et nii Hannes Kuslap kui Paul Kerner teenisid oma võidud välja silmapaistva maksimuskooriga. Palju õnne võitjatele!

Täpsemate tulemustega on võimalik tutuvuda järgnevates tabelites:

Noorem rühm: Koond 8. kl 9. kl 10. kl
Vanem rühm: Koond 11. kl 12. kl

Ühtlasi avaldame ka praguse seisuga (kevadise lõppvooru ja nüüdse lahtise võistluse põhjal) olümpiaadi lõppvooru (15.-16. aprill 2017) kutsutavate õpilaste nimekirja. Ülejäänud kutsed jagatakse 28. jaanuaril toimuva piirkonnavooru põhjal.

Õpilastel oli võimalik lahendada 10 ülesannet, millest arvesse läksid 6 suurima punktide arvu saanud lahendust. Ülesanded katsid kõiki peamisi koolifüüsika valdkondi, samas sisaldades ka olukordi praktilisest elust. Näiteks vanemas rühmas uuriti maja küttesüsteemi lisatava paisupaagi rolli ning nooremas rühmas arvutati Päikese keskmise kiirgusvõimsuse põhjal aastante sademete hulk maapinnal (mis muide klappis hästi mõõdetud globaalse keskväärtusega 990 mm aastas). Soovitame huvilistel tutvuda lahtise võistluse ülesannete ja detailsete näidislahendustega:

Vanem rühm: ülesanded vene keeles lahendused
Noorem rühm: ülesanded vene keeles lahendused

(NB! Toomaks esile olümpiaadižürii liikmete erilist panust originaalsete ülesannate loomisesse, oleme nimeliselt välja toonud ülesannete ja lahenduste autorid ning kavatseme seda traditsiooni jätkata ka edaspidi.)

Comments